P&O Bijeenkomst: Sociale innovatie

woensdag 2 oktober, 2019

Hans de Vries, onze gastheer deze middag, vertelde over de recente ontwikkelingen binnen Zorggroep Noorderboog (verbouwingen, nieuwe organisatiestructuur, nieuwe gelden vanuit de overheid en het moeilijk aan geschikt personeel komen.)

Nissrin Dkhissi, adviseur Kennismanagement en Innovatiecoach bij Defensie nam ons mee in de wereld van de Sociale innovatie en de mogelijkheden hiervan binnen het bedrijfsleven. 

Ze gaf aan dat het succes van sociale innovatie voor 25% wordt bepaald door technologische motivatie en voor 75% door sociale innovatie. “Hoe werkt dat dan?” 

Vier items vormen samen de sociale innovatie, t.w. Slimmer Werken, Dynamisch Manager, Co-Creatie en Flexibel Organiseren. Nissrin gaf uitleg over waarom deze 4 items zo belangrijk zijn voor sociale innovatie. Daarnaast vertelde ze over Design Thinking, het proces van sociale innovatie in een overzichtelijk stappenplan. 

1. Empathy: hoe voelt de gebruiker zich over het product? Houd bijvoorbeeld diepte-interviews met gebruikers, of met werknemers. Door zo'n kwalitatieve benadering leer je meer over je product. 

2. Define wat is het probleem is. 

3. Ideate. Vervolgens ga je op zoek naar oplossingen voor het probleem. Probeer met aantal oplossingen te komen. 

4. Prototyping: wanneer jullie tot aardige ideeën zijn gekomen, kun je een prototype ontwikkelen van een oplossing, waarover het team het eens is. 

5. Test. Een product is nooit klaar, stelt Nissrin vast. Blijf daarom altijd testen. 

Na wat (hilarische) energizers was het tijd voor de borrel en napraten over dit boeiende thema. 

Ben je P&O-er en geïnteresseerd in de bijeenkomsten van de P&O Contactgroep van KennisNetwerk Steenwijkerland? Dan kun je je aanmelden via de website.

Terug naar het overzicht