Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie

vrijdag 5 januari, 2018

Elk jaar vind er in gemeente Steenwijkerland een nieuwjaarsreceptie plaats. Ook dit jaar was Kennis Netwerk Steenwijkerland weer één van de organiserende partijen. De receptie begon met een warm welkom voor de ruim 600 aanwezigen. Bij de entree staan de vertegenwoordigers van de 14 organiserende partijen klaar om iedereen het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Cindy van der Helm, voorzitter van Kennis Netwerk Steenwijkerland, stond er natuurlijk ook bij.

De pluim

Om 17:00 uur begon het programma in de theaterzaal met de uitreiking van de pluim van het jaar. De Pluim, en de daarbij behorende cheque, wordt ieder jaar uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie. Een initiatief waarmee de samenleving een dienst wordt bewezen. Dit jaar namen Wiebe Blauw en Liesbeth Helmans namens de historische vereniging van Steenwijk de prijs in ontvangst. De vereniging blaast nieuw leven in het Steenwijks ontzet. Daarmee komt de stad in een rijtje te staan met Alkmaar, Groningen en Leiden. In deze steden wordt het ontzet al jaren groots gevierd. Het opnieuw vieren van het ontzet kan een belangrijke injectie geven aan het toerisme in de regio en zorgen voor verbinding.

De burgermeester
De burgermeester van Steenwijkerland, Rob Bats, nam hierna het wordt over. “Denk niet in grenzen, denk niet in hokjes, denk niet in beperkingen maar zie kansen”. Het is goed om stil te staan bij begrenzingen en knelpunten van anderen en daarin behulpzaam te zijn, zodat iedereen volwaardig kan meedoen in de samenleving.

De sleutelwoorden van het nieuwe jaar zijn ‘grenzeloos’ maar ook ‘trots’. Trots op deze prachtige en krachtige regio. Of zoals de burgermeester sprak: “Een markant trekker van initiatieven.” Eén van die initiatieven is de ‘koloniën van weldadigheid’, dat genomineerd is voor de UNESCO status. De Koloniën werden in 1818 als proef opgezet om de armoede te bestrijden.

Grensoverschrijdend is ook het werk van de militairen in de regio. “De militairen uit onze gemeente die er doelbewust voor kiezen om de wereld te helpen ook al lopen ze risico’s en kunnen ze hun partner en kinderen mogelijk voor langere tijd niet zien.” Dit vraagt grote inzet van niet alleen de militair zelf maar ook het thuisfront. Daarnaast is er veelvuldige samenwerking met de Duitse collega’s.

Er wordt dit jaar niet alleen over de provinciegrenzen gekeken, zoals het drieprovinciën punt in de buurt van Willemsoord maar ook over de landgrenzen. De Duits-Nederlandse samenwerking zal op meerdere vlakken gekoesterd en uitgebreid worden.

Steenwijkerland is een sterke gemeente. Inspirerend leiderschap en het zoeken naar kansen en beweging kunnen de gemeente nog sterker maken.

Generaal Johannes van den Bosch

Het sluitstuk van het officiële gedeelte was voor Generaal Johannes van den Bosch (vertolkt door acteur Dragan Bakema). In een voordracht nam hij ons mee terug in de tijd.

In 1818 werd de maatschappij van weldadigheid opgezet door Generaal Johannes van den Bosch. Niet alleen de hoogopgeleiden in de samenleving zijn belangrijk. Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Vanuit het hele land werden arme gezinnen ‘uitverkoren’ om in Drenthe aan het werk te gaan. De armen moesten de woeste Drentse gronden ontginnen en konden daardoor een nieuw bestaan opbouwen. Dit wordt ook gezien als de basis van de verzorgingsstaat.Niet in de randstad of hoofdstad maar hier in ónze gemeente. Misschien wel de belangrijkste boodschap van de generaal is ook vandaag de dag van groot belang: "Kijk niet naar wij en zij maar naar ons!"

Proeverij

De nieuwjaarsreceptie ging van start met een kopje thee en koffie maar eindigde ook met een hapje en een drankje. Door verschillende restaurants in de gemeente werden kleine hapjes aangeboden. Gemakkelijk om te proeven maar vooral ook heel lekker! Zo kon je de onder andere de carpaccio van Brasserie Zus en Zo proeven, de spekkoek van Taman indonesia of de tiramisu van Café-restaurant ’t Vlonder. Of natuurlijk één van de vele andere hapjes aangeboden door Pannenkoeken en brasserie de Witte hoeve, Restaurant Holland Venetië of Rabotheater de Meenthe.

Een geslaagde avond en een goed begin van 2018!

Terug naar het overzicht