Mindfulness vanuit een breder perspectief

Mindfulness vanuit een breder perspectief

vrijdag 16 december, 2022

Op woensdag 14 december vond de bijeenkomst Mindfulness vanuit een breder perspectief plaats. Deze bijeenkomst maakte deel uit van de cyclus ‘Gezondheid is te managen’ en werd verzorgd door Rikkie Postema van Adisat die tevens auteur is van de boeken Mindful Coachen en Verhelderend Inzicht.

Dat mindfulness een effectieve training is om gedachten te reguleren is inmiddels bij een breed publiek bekend. Minder bekend is dat mindfulness veel meer is dan een manier om in het hier en nu te zijn en te ontspannen in wat er is. Tijdens de workshop deelde Rikkie haar inzichten. Zo legde zij aan de hand van een aantal tekeningen uit wat systemen als het jaagsysteem, het gevaarsysteem en het zorgsysteem met een mens doen.
Zij liet weten dat Mindfulness vanaf de jaren ‘70 is uitgegroeid tot een erkende manier bij het voorkomen of het herstellen van een burn-out. In de workshop ging zij wat dieper in op de achtergronden van mindfulness. Met name de meditatievorm die in mindfulness wordt gehanteerd blijkt een ongekende rijkdom en diepte te bevatten waardoor, zoals wel wordt gezegd, ‘een pad naar wijsheid’ kan worden afgelegd. Als je dat pad letterlijk aan den lijve hebt ondervonden, dan is er iets aan je leven toegevoegd waarin de waarde van zelfzorg, vriendelijkheid, compassie en verbinding een belangrijke rol kan gaan spelen. In eerste instantie om zelf meer tevredenheid en rust te ervaren. In tweede instantie om de kwaliteit van de omgang met anderen te verbeteren. Mindfulness kan een vorm krijgen, met een breder perspectief voor het ontwikkelen van wijsheid en een betekenisvol leven.

De deelnemers konden ten slotte meedoen aan oefeningen om te ervaren wat mindfulness is. Dat de workshop succesvol was blijkt wel uit het feit dat er na afloop van het officiële gedeelte nog 1,5 uur werd nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Terug naar het overzicht