Generatieverschillen op de werkvloer

Generatieverschillen op de werkvloer

dinsdag 3 maart, 2020

Op 3 maart jl. was de P&O Contactgroep van KNS te gast bij Echos Home Het Baken in Darp. Het thema van de middag was Generatieverschillen op de werkvloer.

Op de werkvloer vind je medewerkers van diverse generaties. Hoe zorg je voor een goede samenwerking?
Tot wel vier generaties kunnen elkaar op de werkvloer treffen. Van babyboomers en generatie X’ers tot millennials en de jongvolwassenen van generatie Z die net de schoolbank hebben verlaten. De geboortejaren kunnen bijna vijftig jaar uit elkaar liggen.

Rob van der Gaast P&O adviseur van de 43e gemechaniseerde brigade nam ons mee in het proces van bewustwording, dat verschillende generaties een verschillende aanpak vragen. Deze bewustwording was de insteek van Rob. Rob baseerde de indeling van de generaties op de theorie van Jos Ahlers, psycholoog. Opvallend was de afwijking van de standaard jarenindeling per generatie.

Bij Jos Ahlers is Babyboom van 1946 – 1964. Elders is dat 1945 – 1960.
Generatie X is bij Jos van 1965- 1979. Elders 1961 tot 1980.
Generatie Y bij Jos van 1980 – 2000. Elders 1981 – 1995.
Generatie Z bij Jos van 2000 – 2015. Elders 1995 – nu.

Dat was af en toe verwarrend voor de deelnemers van deze bijeenkomst.

De manieren van opleiden en opvoeding is in iedere periode anders. Zo is generatie X opgevoed met: niet verkwisten, respect voor ouderen. Generatie Y: alles moet kunnen, discussies voeren. Generatie Z: wees voorzichtig met Internet, uitvoeren van zelfstandige taken, competentiegericht onderwijs. Generatie Z: autonoom, betekenisvol zijn, hebben hun netwerk, beslissen in 8 seconden.
Wat heeft generatie Z nodig: opbouwende constructieve feedback, communiceer visueel, zij kunnen multitasken.
Valkuilen zijn er ook: Ongeduldig, Burn-out op jonge leeftijd. Tijdens de bijeenkomst werd een interview met Simon Sinke getoond over generatie Z.

Na de bijeenkomst was er ruim de tijd na te praten.

Terug naar het overzicht